A kedvezményezett neve: Magyar MediBall Egyesület
A projekt címe: Innovatív Speciális Tehetségfejlesztés
A szerződött támogatás összege: 5 000 000 Ft
A támogatás mértéke: (%-ban): 100 %
A projekt tartalmának bemutatása:
Célunk Nyíregyházán és vonzáskörzetében innovatív, megalapozott szakmai háttérrel és modern technológiai megoldásokkal ötvözött egyedülálló program létrehozása. A választott helyszín Sz-Sz-B megyében található, amely térség sajnos országos viszonylatban még mindig az elmaradottabb régióba tartozik. Sok kiemelkedően tehetséges gyermeket látunk saját és partner egyesületeinknél, intézményekben. Amennyiben a családi háttér rugalmas, legtöbbször a kiemelkedően tehetségeknek más városokba szükséges költözniük az igazán hatékony képzésekért. Ellenkező esetben megfelelő programok és anyagi támogatás nélkül előfordul a tehetséges gyerek elkallódik.
Székhelyünk frekventált területen található, a célcsoport számára könnyen elérhető. A környezetünkben élő lakossága jelentős része szociokulturálisan hátrányos háttérrel rendelkezik. Szociális problémákkal küzdenek, így anyagi helyzetük nem teszi lehetővé, hogy megfelelő anyagi ráfordítással utat biztosítsanak gyermekük kitörésének. Így a tehetséges gyerekek nem jutnak kellően segítő információhoz.
Az elmúlt két év pandémiás helyzete rendkívül nehéz helyzetbe állított mindenkit. Bár a rendszeresen sportolóknak vagy magas elszántsággal rendelkezőknek több lehetőségük volt ezzel megküzdeni, mégis az mondható el, hogy összességében visszaesés tapasztalható az élet számos területén. Ilyenek például a társas kapcsolatok, online világon kívüli kommunikáció. A magas stressz szint és szorongás állandósult. Ezekre is választ kívánunk adni.
______

Pályázati programunkban két célcsoport számára dolgoztunk ki, tartalmas elméleti háttérrel és innovatív technikai eszközökkel ötvözött speciális tehetséggondozó programot.
A foglalkozásokon kialakítjuk a fizikális-mentális-érzelmi területek szinkronját. Ezen területeket együttes, összehangolt működése eredményezi a saját tehetségterületeiken való hatékonyságot. Megalapozzuk a hosszú távú eredményességüket. Az általunk használt eszközök szintén lefedik a fizikális-mentális-érzelmi területeket. Egyszerre nyújtanak azonnali visszajelzési (biofeedback), naplózási és fejlesztési lehetőséget. Sok eszközünk akár még Nyugat-Európában is újdonságnak számítanak. Ezzel a Sz-Sz-B megyei elmaradottabb területek is magas színvonali képzést tudunk nyújtani.
A programban használunk:
Xsens mocap system: Professzionális mozgáselemző rendszer. Segíti a test működésének megfigyelését, érzékelését. A létrejövő 3D-s ábra megmutatja a helyes biomechanikát, később segít a mozgások mentális elképzelésében.
Mobil EEG: agyhullámok, figyelem, relaxáció és mentális leterheltség mérésére alkalmas.

Innerbalance: Az agy és a szív együttműködését, az érzelmi stressz szintet, szívkoherenciát mér. A módszertanunkkal pedig fejlesztjük is a területet.
(Az eszközt forgórendszerben, otthoni használatra is kiadjuk. Így biztosított a folyamatos gyakorlás is.)
Blazepod: Fény és érintés alapú edzéseszköz, amellyel a mentális gyorsaságot és az idegrendszeri választ mérjük, fejlesztjük.
Thinkfast: Amerikai agykutatók által kifejlesztett teszt és fejlesztő számítógépes program. Méri a fizikális, észlelési, kognitív reflexet, munkamemória gyorsaságot és kapacitást.
Agytréner: Fény és hangterápiás fejlesztő és pihentető eszköz. Célzott frekvenciákkal tudjuk segíteni az agy működését, a megfelelő pihenést. Több választott kiegészítő tevékenységünkkel a szülőket is elérjük, valamint odafigyelünk minden készség fejlesztésé mellett a lazító programelemekre is.

A projekt befejezése: 2023.06.30.
Projekt azonosító száma: NTP-SPEC-22-0164

A programban résztvevő kiválasztott 20 sportoló tehetségek visszajelzései alapján több területen tudták hasznosítani az itt tanultakat, és fejleszteni képességeiket.
A programsorozatunk rendkívül összetett volt és számtalan irányból foglalkoztunk a Fizikális - Mentális - Érzelmi területek fejlesztésével. A 60 órás fejlesztő képzés 2022 őszén indult. Felsorolni is nehéz a témáinkat, de itt láthatjátok, hogy mennyi mindennel foglalkoztunk:
- a mozgásszerkezet megismerésével és alakításával, a testtudatosság fejlesztésével;
- fizikális- mentális- érzelmi szinkron kialakításával;
- érzelmi stressz beazonosításával, oldásával
- feszültség-, szorongás- és stresszkezeléssel
- önértékelés és önbizalom fejlesztésével
- mentális állapotfelméréssel, reakcióidő- és érzelmi stressz méréssel
- Megismertettük a résztvevőket a MediBall sport-, játék- és képességfejlesztő eszközzel, annak kooperatív játékaival.
A résztvevők használtak olyan eszközöket, amelyeket sokszor csak a fejlettebb országok élsportolói tudnak rendszeresen, pl.: Xsens mozgáselemző, Innerbalance, Mobil EEG
A záró alkalomra 2023. június 17-én került sor. Bár a program keretein belül utoljára gyűltünk össze, bízunk benne, hogy lesz még lehetőségünk találkozni és a fejlődés tovább folytatódik.

Különösen tehetséges gyermekek komplex fejlesztése
Pályázati programunk második részében 10 kiválasztott tehetséges gyermek komplex képességeinek fejlesztésével foglalkoztunk. Különböző művészetek (zene és tánc) gyakorlói kerültek kiválasztásra, akik saját területükön kimagasló eredményeket értek el és a jövő nagy reménységei.
Az énekben, hangszeres zenében és táncművészetben jártas fiatalok számára szintén fontos terület az érzelmek és a gondolatok kezelése. Művészi tevékenységükben akkor tudják a legjobbat nyújtani, ha a fizikális - mentális - érzelmi területek szinkronban működnek. Számukra igazán fontos, hogy a közönség számára maradandó élményt nyújtsanak. A program során pedig rengeteg segítséget is kaptak a fejlődésükhöz.
Tehetség Programunkon belül az Ő képzésük is véget ért. A résztvevő zenei tehetségek visszajelzései alapján több területen tudták hasznosítani az itt tanultakat, és fejleszteni képességeiket.
Foglalkoztunk
- az optimális testtartás alakításával (a zenészek számára a test megfelelő használata ugyan úgy fontos, mint a sportolóknak);
- fizikális- mentális- érzelmi szinkron kialakításával;
- érzelmi stressz beazonosításával, oldásával;
- feszültség-, szorongás- és stresszkezeléssel;
- önértékelés és önbizalom fejlesztésével;
- előadói jelenlét gyakorlatokkal;
- az átélés szintjeivel és flow állapot megteremtésével;
- a közönséggel való kapcsolattartással;
- mentális állapotfelméréssel, reakcióidő- és érzelmi stressz méréssel.
A fiatalok megismerték a MediBall sport-, játék- és képességfejlesztő eszközt, amely mozgással segít elérni a flow állapotot. Lazító és stresszoldó hatását átültettük az előadásukba is.
A résztvevők használtak olyan eszközöket, amelyeket sokszor csak a fejlettebb országok élsportolói tudnak rendszeresen, pl.: Xsens mozgáselemző, Innerbalance, Mobil EEG

Innovatív speciális tehetségfejlesztés - NTP-SPEC-22-0164 kódszámú projekt

A pályázati program a Miniszterelnökség támogatásával, a Nemzeti Tehetség Program keretein belül kerül megvalósításra.