Születésünket kővetően megkezdődik a gravitáció leküzdésére irányuló igyekezetünk. Megtartani a térben a testünket nem kis feladat. Ezt helyesen tenni már komoly tudást jelent a testhasználatunkkal kapcsolatban.

Életünk elején az egyensúly szervünk a csontozatunk és izmaink együtt, szinkronban fejlődnek. Intelligens működésünknek köszönhetően pont akkor kezdjük el gyakorolni a felállást és a járást, amikor arra képessé válunk.

Miért van az, hogy az életünk elején még oly sok mindent jól teszünk, ami a későbbiekben sajnálatos módon megváltozik?

Hogyan és mikor alakulnak ki szokásaink melyek egyik oldalról megkönnyítik, más oldalról viszont megnehezítik a létezésüket?

Hogyan lehetséges az hogy egy ilyen zseniális rendszer mint az emberi test magához képest méltatlanul alul teljesít?

Főként mit tegyünk, hogy visszanyerjük valós képességeinket a mozgás irányításával és végrehajtásával kapcsolatban?!

Hogyan találjuk meg életünkben újra a mozgás örömét és a napi fejlődés lehetőségét?

A gyakorlás során saját fizikális, mentális és érzelmi intelligenciánkat ismerjük és tapasztaljuk meg. Maga az edzés, illetve a gyakorlási feladat a három terület szinkronba történő használatára irányul. Ezeket a területeket a gyakorlás során az egyszerűség kedvéért testeknek nevezzük. A test a tapasztalat illetve információ megszerzésének területe. Amikor a három "test" szinkronba kerül jól működünk. Ez a szinkron, amit gondolok, érzek és mondok, illetve amit gondolok, érzek és teszek összetevők egyidejű jelenléte és megvalósítása.

Nem csak esztétikai probléma, hanem az egészséget és az életminőséget is közvetlenül befolyásoló tényező!

A helytelen testtartás az élet számtalan területén jelent nehézséget és megoldandó feladatot számunkra. Életünk elején jellemzően mindenki megfelelőbb módon használja a testét. Így van ez a testtartásunkkal kapcsolatban is. A „Miért és mikor változik meg a működésünk?” kérdésre keresni a választ nem helytelen! Ezzel együtt sokkal fontosabb és előre mutatóbb az, hogy hogyan alakítsuk ki újra a számunkra optimális testtartást! A mozgás szervrendszere aktív és passzív részekből áll. Az aktív az izom, a passzív a csontrendszerünk. Ha funkció szerint közelítjük meg a kérdést, akkor azt láthatjuk, testünk szilárd váza a csontozatunk tartja a testünket. A fejünk egyensúlyoz a gerincoszlop tetején, az izmainkkal pedig tartjuk és mozgatjuk a csontjainkat. Az agyunk az egyensúly szervünkkel karöltve zseniális módon szervezi és irányítja az egész folyamatot. Ha ez a rendszer ilyen jól kialakított, akkor mégis hol van a probléma?

Lényeges, hogy a testtartás kapcsán ne csak fizikális összefüggéseket keressünk, hanem lássuk a gondolkodásmódunk és érzésvilágunk alakulásának szerepét a testünk működésével kapcsolatban. Ez a működés rendszer szemléletű, amiben minden mindennel összefügg. Gondolataink és érzéseink változásai minden élettani funkciót befolyásolnak. Ebből következően a testtartás korrigálása kapcsán sem elegendő megállapításainkkal a test fizikai működésére szorítkozni. Aktuális érzelmi állapotunk és gondolataink alakulása döntően befolyásolják testünk használatát. Minden egyes testnek, illetve működő területnek meg vannak a maguk összefüggései és szabályai. A mozgást, illetve a pozíciót kiemelve láthatjuk, hogy e test térben, időben és dinamikailag rendezett. A rendezettségének a mértéke adja a funkcionális használat az esztétikus megjelenés és a természetes működés lehetőségét.

a test három tengely szerint - fizikai értelemben három dimenzióban történő mozgásávalHa tovább megyünk, akkor vizsgálva a téri összetevőt azt mondhatjuk, hogy vele kapcsolatban minimum foglalkoznunk kell:

a gravitáció hatásával és szerepével, illetve a testre a mozgás során ható erőkkel a test arányaival az irányokkal, melyek szintén jellemzői a mozgásának.

Ahogy mondtam ez a minimum, ehhez jön még az időbeliség és a dinamika tényezőinek taglalása, valamint a kifejezés összetevők megjelenése a mozgás során. Csodálatos, paradox módon egy időben egyszerű és összetett rendszer, amelynek megfigyelése és tudatos használata végtelen öröm forrása lehet. Különleges kaland mely egy egész életre szól, aminek eredménye az életminőségünk (nemcsak sportteljesítményünk és testtartásunk) javulása.

Nyílván a téma ilyen mélységű kibontása több időt igényel és nem elég csak beszélnünk róla! Inkább találkozzunk és gyakoroljunk együtt egy MediBall foglalkozás keretében.

Tisztelettel: Szilágyi István
06-30/861-56-37

mediball@t-email.hu
www.mediball.hu

www.facebook.com/mediball

About the Author

By dimre / Administrator, bbp_keymaster on okt 08, 2020

GIVE A REPLY