„Spirit FITT Jövőért” néven szabadidősport mozgásprogram sorozatot bonyolítottunk le 34 héten át 3 településen, 2021.09.06 és 2022.04.29 között:

- Nyíregyháza: megyeszékhely (1 helyszín)

- Apagy: község (1 helyszín)

- Napkor: község (1 helyszín)

Napkoron és Apagyon hetente 2 alkalommal (1 alkalom egyórás blokkban zajlott), a városi helyszínen heti 5 alkalommal szerveztük meg szabadidősport eseménysorozatunkat, előre egyeztetett időpontokban.

A program sorozatot mindhárom helyszínen sikeresen megvalósítottuk, a szerződés szerinti összes 7000 főt meghaladva, 7200 főt értünk el, átlagosan az elvárt 50 fő heti aktivitás helyett 60 fő aktivitásával a 3 helyszínen összesen! Úgy gondoljuk, hogy az elmúlt 8 hónap hektikus helyzetéhez képest a programsorozat sikeresnek mondható.

A települések önkormányzataival való együttműködésnek köszönhetően a kiemelt célcsoport, azaz a gyermek korosztály (4-18 éves korig) elérése sikeres volt, a programokon ők vettek részt nagy arányban. Az őket elkísérő szülők is sokszor látva gyermekük lelkesedését kedvet kaptak a próbára, vagy a rendszeres testmozgásra. A gyermekek mozgás iránti vágyuk miatt aktív közreműködést mutattak, míg a munka világából érkező szüleik bevonására nagyobb figyelmet kellett fordítani.

A választott mozgásprogram témája:

MediBall, Harcművészet, futás, innovatív eszközök, akadálypályák, tartásjavítás (Evnik szimulátor, gumiszalagok, egyensúly párna, egyensúlyozó félgömb, flexibar-rezgőbot, Blazepod) voltak, melyeknek használatát a szinkron módszertan elvei alapján adtak át a sportoktató szakemberek. A gyerek számára összetett fejlesztésként akadálypályák összeállítását gyakran használtuk. Változatos fogójátékokat építettünk be, melyek a kooperációs készségüket, mozgáskoordinációjukat fejlesztették.

Az eseménysorozat célja az volt, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye községeiben és megyeszékhelyén, Nyíregyházán a szabadidősport elérését minél szélesebb körben tegyük elérhetővé egy INNOVATÍV mozgásprogrammal. A projekt befejeztével a mozgásprogramok folytatását tervezzük a helyszíneken.

Célunk egy olyan mozgásprogram folytatása, mely hatékony lehetőséget biztosít az egészségmegőrzésre, alkalmas a stressz kezelésére, integrálja a hátrányos helyzetűeket, javítja a generációk közötti kommunikációt, agressziótól mentes, saját élményű mozgást biztosít, mely a teljes test mozgáskoordinációjának fejlesztésén túlmenően javítja a figyelmet, tanulási képességet, és javítja a testtartást.

Célcsoportunk a gyerekek, fiatal felnőttek voltak és lesznek, hiszen ők a későbbi generációk alapjai, így fontosnak tartottuk, hogy ezt a célközönséget juttassuk olyan lehetőségekhez, melyek által felelősségteljes, kiegyensúlyozott, boldog emberekké váljanak, találják meg Nyíregyháza városban, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében a hosszú távú céljaikat.

A projekt keretén belül egy olyan módszertant ismertettünk meg a harcművészeti mozgáson és Mediball egészségjátékon keresztül, amely segít az egyéni intelligenciának megfelelő kapacitásainkat, képességeinket felszínre hozni. A programban részt vevők megismerhették az egyéni hatékonyság alapját képező fizikális, mentális és érzelmi szinkron állapotot. Saját élményű mozgáson keresztül, új innovatív sporteszközök segítségével, közös gyakorlásban azonnal tapasztalhatták a bennük lezajló pozitív változásokat.

A választott helyszíneinken (Napkor, Apagy, Nyíregyháza) közelről tapasztaljuk a hiányokat és igényeket, amelyek mind alátámasztották az eseménysorozat szükségességét.

Az egyesület vezetőjének több mint 30 éves szakmai munkájának eredményeképpen létrejött egy letisztult, innovatív módszer, mely nagymértékben és hatékonyan segít mind a fiatalok, mind a többi generáció életminőségének javításában. Kulcsa, hogy a megszerzett ősi tudásokat a mai modern tudományos ismeretekkel összekapcsolja, bárki számára hasznosítható módszerré alakítsa. Mára országszerte több száz fős közösség és nemzetközi versenyeken elért eredmények jelzik a Szinkron módszer eredményességét.

E módszertan segítségével építették fel a sportoktatók a MediBall, Harcművészet, futás, innovatív eszközök, akadálypályák, tartásjavítás sportórákat, a következő innovatív mozgásfejlesztő eszközök segítségével:

Evnik szimulátor: egy innovatív eszköz a mozgásoktatás világában, egy teljesen egyedi megoldás a hatékonyság fejlesztésében.

Az Evnik nagysebességű szimulátor elsődleges célja, hogy optimalizálja a teljes test neuromuszkuláris rendszerének működését, új módon koordinálja az izomcsoportok munkáját, új izomkapcsolatokat formál, amely lehetővé teszik, hogy célravezetőbben használjuk a testünk potenciális energiáját, és gyorsabb mozgásokat hozzunk létre.

Már 3 nap Evnik használat után érezhető, hogy a test megváltozik, erősebbé válik. Tisztán érezhető a hatékonyság növekedése, valamint az idegrendszer erősödésének hatása.

Flexi-bar: rezgőbot, mely segítségével a test újra strukturálható, erősíthető. A harcművészetekben használatos erő fejlesztésére, annak átadására vezet rá a flexibarral való gyakorlás.

Gumiszalagok: használatával a test hatékony nyújtása valósul meg. Erősítő gyakorlataival pedig a test jó kondícióban tartható.

Akadálypálya: képességfejlesztő rendszer a gyermekek harcművészeti tudásának megalapozására, mozgáskoordinációs képességek fejlesztésére szolgált, igen népszerű mozgásforma volt.

- MediBall: egy olyan ütővel és labdával játszható eszköz, amelynek gyakorlása révén javítani lehet az emberek fizikai egészségi állapotát, a tanulási képességét, a mozgásszervi és keringési betegségek rehabilitációjában, és ezek megelőzésében játszik szerepet, valamint segítségével javítható a stressz kezelés, és fejleszthető a koncentrációs képessége, memóriafejlesztés. Mindez az emberi teljesítményt képes javítani mind a sport területén, mind a munka, vagy a tanulás területén. 

A MediBall ezen kívül kulturált szórakozási és szabadidő eltöltési eszköz, valamint olyan művészeti tevékenység, amely a mozgáson keresztül alkalmas az önkifejezésre és a művészeti hatás elérésére.

Egy komplex fejlődési lehetőséget biztosító mozgásrendszer, mely az egyes szakterületekhez kapcsolódóan integrálható módon ad információkat. Teszi ezt oly módon, hogy egyszerre örömmel és élményekkel teli, fizikális, mentális és érzelmi intelligenciánkban rejlő lehetőségeket felismerve önismeretre és bölcsességre nevel!

Blazepod: fény és érintésalapú alapú multifunkciós edző eszköz, amellyel modern, élvezetes fejlesztő foglalkozásokat tudtunk tartani. Az eszköz sokoldalú használhatósága révén fejleszthető a reflex, döntéshozatali képesség, reakció idő, téri tájékozódás, állóképesség. A fenti eszközökkel kiválóan kombinálható a Blazepod.

Ez a komplex szakmai mozgásprogram a támogatás segítségével tudott eljutni a két vidéki településre. Napkor és Apagy is térségünk elmaradott, anyagilag és szociálisan is hátrányos helyzetű településnek számít, így a támogatásnak köszönhetően sok-sok gyermek lehetett részese az izgalmas és fejlesztő sportóráknak DÍJMENTESEN. A tehetősebb családok gyermekei taggá váltak az egyesületben, így ma is folytatják a sportolást.

A nyíregyházi helyszínen sok család szintén DÍJMENTESEN betekintést nyert az egyesület szakmai sportéletébe a programsorozat által, valamint sok óvodás, iskolás korú gyermek próbálhatott ki új, innovatív képességfejlesztő harcművészeti órákat. Különös népszerű volt a harcművészeti képességek megalapozására felépített akadálypályás elem, valamint a legújabb eszközünk, a Blazepod és Mediball.

Bízunk a folytatás lehetőségében!

Spirit Közhasznú Egyesület

4400 Nyíregyháza, Ungvár sétány 31.

About the Author

By szmate / Administrator, bbp_keymaster on máj 18, 2022

GIVE A REPLY