Naponta találkozunk nehézségekkel és keresünk megoldást a problémákra úgy, mint: figyelemzavar, teljesítménykényszer, hanyag testtartás, gerincproblémák, mozgásszegény életmód, viselkedés- és magatartás zavarok, tanulási nehézségek…

Ha példaként az elsőt vesszük, a figyelem használatához tartozó problémákat, mit tehetnénk szülőként, túl azon, hogy számtalanszor elmondjuk: figyelj jobban gyermekem - akár kedvesen, akár fenyegetően hangzik el, ez nem elégséges.

Reálisan mit tehetnénk akkor, ha a gyermekünk egyszer megkérdezné: Anya, apa mit tegyek, hogy jobban tudjak figyelni?

Lenne-e jó megoldásunk, válaszunk egy ilyen kérdésre?

Ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, sok esetben nincs kellően megalapozott megoldásunk, válaszunk egy ilyen el nem hangzott kérdésre.

A figyelem kiemelten fontos tényező, alapvető kulcs az emberi létezés minőségének meghatározásában. Figyelem nélkül semmilyen tevékenység nem folytatható optimálisan, az élet minden területe szürkévé és fakóvá válik.

Az összes élményünk a figyelem által, jelenlétében születik és erősödik meg. A figyelem hiányában ennek az ellenkezője tapasztalható. Gondoljunk akár csak az étel ízére. Ha étkezés közben mással foglalkozunk (olvasás, TV nézés, internetezés beszélgetés), akkor az étel íze kevésbé érzékelhető. Egy élménnyel az élet minden pillanatában, a figyelem használatától függően, gazdagabbak vagy szegényebbek lehetünk.

Talán többen elgondolkodtunk már azon, hogy miért oly nehéz mozgásra bírni a gyereketeket, holott pici gyermekként minden apró mozdulat örömforrás számunkra. Hogyan változik az ember és kerül át egyik végletből a másikba? Lásd: a mozgás öröm és az ellentéte a mozgásszegény életmód a maga számtalan problémájával.

Az élet számtalan lehetőséget biztosít számunkra. Gyerekként elindulva, jó esetben támogató figyelmet élvezünk, gondoskodást és szeretetet kapunk. Ennek ellenére egyre több korlátozó gondolatunk és érzésünk alakul mire felcseperedünk.

Vajon miért van ez így, hisz eleinte ez sem jellemző ránk.

Ez csak egy pici része az egésznek…

Néhány sorban a figyelemhez kapcsolódó problémakört mélyítettük, a teljesség igénye nélkül természetesen.

Továbbgondolva miért ajánljuk a MediBall-t, akár ennek vagy az általunk felsorolt egyéb problémák korrigálására is?

Fontos, hogy a MediBall sport- és játékeszköz egyszerre.

Megvan benne a játék öröme, felszabadultsága, önfeledtsége. Ha párhuzamba állítjuk a gyerekek számára kötelezően végzett gyakorlatokat, akár tanulási képességfejlesztés, gerinctorna, gyógytestnevelés, láthatjuk: hogy a kötelezően végzett gyakorlás eredménye messze elmarad az olyan gyakorlás eredményétől amelyben a gyermek önként, szívesen vesz részt.

Hiába igyekszik a szülő, és lehet nagyon jól felkészült pedagógus, gyógytornász, az eredmény messze elmarad a várttól. Pontosan a hozzáállás minősége miatt.

Lényeges, hogy a tevékenységben a gyermek önként, szívesen vegyen részt, és az számára élményszerű legyen. A játék folyamatában elmerülve tapasztalja a figyelem használatának előnyeit, megkapva a megfelelő információkat, mintegy következményként: javul a testtartás, változik az önértékelés.

Lépésről-lépésre haladva tapasztalja magát valós képességei birtokában, egy olyan folyamat során, amely élvezetés, örömteli, feszültségmentes.

A játék során folyamatosan használjuk és fejlesztjük képzelőerőnket. A figyelem használata lehetővé teszi, hogy élmények sorozatán keresztül tapasztaljuk meg a testtudatosságunk fejlődését. Nehéz felvenni a harcot a modern kor technikai csodáival, pl.: számítógép, internet, TV, okostelefon…

Szomorú az, hogy a virtuális világban szerzett örömök gyermekeink életében sokszor fontosabbak, mint a valós emberi kapcsolatok, barátságok, mozgás, természetközelségében átélhető élmények.

Az ember számára fontos, hogy az általa végzett tevékenységben értelem és élmény, öröm legyen.

Ezek hiányában unatkozunk és jellemzően, ha megtehetjük abba is hagyjuk a tevékenységet.

Gyakoroljunk közösen együtt, örömmel, felszabadultan, feszültség és teljesítménykényszer nélkül.

Nézzük meg, hogy ilyen körülmények között, hogy változnak tulajdonságaink és képességeink!

Várjuk a gyerekeket és szülőket közös mozgásra, játékos, de tartalmában komoly kikapcsolódásra!

Tisztelettel: Szilágyi István
06-30/861-56-37

mediball@t-email.hu
www.mediball.hu

www.facebook.com/mediball

About the Author

By dimre / Administrator, bbp_keymaster on okt 08, 2020

GIVE A REPLY