Erdei Zoltán a MediBallról

Az Elengedésről és a MediBall-ról

Az újév elején különösen, de máskor is lehet olyan érzésünk, hogy visszatekintsünk és értékeljük az átélt tapasztalatokat. Legyenek ezek bármilyen színezetűek is, mindenképpen hasznos, ha egy csendes órában leülünk, végzünk pár mély be- és kilégzést, és engedjük, hogy az eseményekkel kapcsolatban ”csak úgy” felmerüljenek a gondolataink.

Mélyebb megértést kaphatunk így a dolgainkról. Rájöhetünk például, hogy az átélt nehézségek, problémák, konfliktusok vagy akár kudarc élmények, amiket átéltünk, milyen téves elképzelés, rossz szokás vagy rossz hozzáállás elhagyására akarnak figyelmeztetni bennünket, és a boldog vagy sikeres helyzeteink, amikor pl. figyelmet, örömöt, kedvességet vagy erőt adtunk másoknak, milyen belső állapotból, jó tulajdonságunkból vagy jó hozzáállásunkból fakadtak, amiket viszont bátran továbbvihetünk.

Amint ezeket felismerjük, megszületik bennünk az elhatározás, hogy egy-egy konkrét gyengeséget, hibás nézetet vagy rossz szokást már nem visszük tovább, és a hozzájuk kapcsolódó negatív élményeket sem.

Gondoljunk csak bele, igazából a saját hozzáállásunk, viszonyulásunk a lényeges, és amint ezt rendezni tudjuk az elengedettség, megértés és nyitottság irányába, újra a lehetőségek gazdagságát vehetjük észre a világban, az emberi kapcsolatainkban.

 

Zen/Chan Mese Egy Fazekasmesterről:

„ Egy fazekasmester több napon át készítette cserép edényeit, majd elindult a vásárra. Csak egy hiba volt, későn indult el, és már hiába rohant, csak a vásár szélén talált helyet. Bosszankodott magában, de azért lerakta portékáit az út mellé. Éppen, ahogy elrendezte őket, mikor lovasok jöttek és a köcsögök felét eltaposták. Szerencsétlennek így óriási kára lett, ráadásul, mivel a szélén volt a vásárnak, eladni se tudott.

Keseregve megy hazafelé, miközben az eső is elered. Egyre jobban csak az jár a fejében, mennyire szerencsétlen. Egyszer csak megcsúszik, és az útszéli árokba zuhan. Akkorát esik, hogy mindegy szálig összetörnek a megmaradt edények is. Az út szélére ül és magába roskadtan azon töpreng, hogy történhetett ez meg vele, minden összejött, hogy nem csak pénze nem lett, de még a portékák is odavesztek, hiába dolgozott egész héten.

Ahogy ott szomorkodik, arra jön egy buddhista szerzetes, aki megkérdezi tőle:
- Mi van veled? –

Erre ő felfakad, és elmeséli az egész történetét. Hosszú perceken át panaszolja az eseményeket, és nem érti, hogy lehet ennyire szerencsétlen, majd kicsit megnyugodva, de még mindig kétségbeesve a szerzeteshez fordul:
- Segíts, kérlek, most mit csináljak? –

A szerzetesnek csak egyetlen tanácsa van:
- Tudod mit fiam, úgy, ahogy van, az egészet felejtsd el! - ”

Nem azt mondja, hogy legközelebb korábban indulj el, nem azt mondja, hogy majd legközelebb máshova tedd a köcsögöket, hanem csak azt, felejtsd el az egészet!

Amit el kell felejtenie és engednie, az a helyzethez társított, a másokat hibáztató, haragos, vagy önmagát sajnáltató zavaros érzései és gondolatai. Ugyanis, amikor legközelebb újra készülni fog a vásárra, és elkezdi a fazekakat csinálni, akkor már pontosan tudni fogja, hogy másképpen kell elindulnia, ha nem akar ismét csalódni. De, hogy megfelelő legyen a lelki állapota, ahhoz ezt a dolgot el kell engednie!

A MediBall különlegessége többek között az, hogy az egyetlen labdajáték a világon, ami nem a megfeszülésből, hanem előbb az elengedésből építi fel a mozgásrendszerét. Ha végig gondoljuk, ez teljesen logikus és természetes. Ahhoz, hogy egy izomban nagyobb erő legyen, egy ízületben nagyobb mozgékonyság, előbb a feszültséget kell oldani, el kell tudnunk lazítani, majd az ebből felszabadult energiával már sokkal többre leszünk képesek, mintha csak a megfeszítésre alapoznánk. Ugyanez igaz a mentális kapacitásunkra is. Például, ha egy vizsga előtti felkészülésbe rövidebb lazító szakaszokat is beiktatunk szükségünk szerint, amik megtörik a monotonitást, kikapcsolnak és felfrissítenek (legyen az sportolás, hobbi vagy bármilyen hétköznapi cselekvés, amibe el tudunk merülni), akkor az elsajátított képességeink jobban megnyilvánulnak, mintha túlságosan rágörcsölve készülnénk, esetleg kialvatlanul vagy idegesen érkeznénk a megmérettetésre.

Mindenféle rossz beidegződés hátráltat minket. Olyanok ezek a működésünkben, mint a hibás programok, melyektől nem mindig könnyű megszabadulni, mert ha nem figyelünk oda, mindennap újrateremtjük őket.

A MediBall sokoldalú és természetes mozgásainak köszönhetően felül lehet írni a régi idegpályákat, és új szinapszis kapcsolatokat aktiválni az agyban, így a képességeink és lehetőségeink egyre gazdagabban megnyilvánulhatnak. Mindez a játék gyakorlásával automatikusan jön létre, ráadásul örömteli, szórakoztató módon!

A MediBall felszabadító mozgásművészetét Mestereink áldásos tevékenységének köszönhetően bárki elsajátíthatja Magyarországon egyre több edzéshelyszínen. Ezen az izgalmas úton nem csak az oktatók inspiráló tapasztalata segít minket, hanem a közösség támogató, lelkesítő ereje is. Rendszeres gyakorlással egyre nagyobb szinkront és harmóniát élhetünk meg testileg, lelkileg és szellemileg. Képességeinket hazai és nemzetközi versenyeken mérhetjük össze egy új, erőszakmentes versenyzői kultúrában, amiben mindenki hasznosnak és nyertesnek érezheti magát. Egyéniségünk gazdagsága egyre jobban megnyílik, és előbb-utóbb önmagunk mesterévé válunk.

Szeretettel bátorítok mindenkit, hogy jöjjön el egy edzésre. Különleges élményben lesz része már az első alkalommal is!